Trainspotting

Na vier weken pendelen sta ik nog altijd recht. En dat vind ik behoooorlijk straf van mezelf. Ik was oorspronkelijk van plan om er een gangsterrap over te schrijven, maar dat bleek toch moeilijker te zijn dan gedacht. Instant veel meer respect voor Kanye en consorten.
Nu, dat pendelen, het is een proces, het is een routine waar je moet aan wennen. En die routine heeft enkele vuistregels die feilloos moeten gevolgd worden want anders geraak je nooit gelukkig en in één stuk op je werk. Geloof me, een boze massa bewapend met fakkels en rieken is geen verouderd, middeleeuws concept. Vervang die fakkel  door een smartphone, die riek door een laptop en de verstoten ketter door een conducteur/de voltallige NMBS en je krijgt een mooi beeld van het pendelverkeer in België. Dit is trouwens geen oordeel, verre van want ik snap die irrationele woede zeer goed.
Maar om het pendelleven wat aangenaam te maken, zijn hier enkele tips:

 • Raap nooit iets van de treinvloer. Ook al is het een oude, verloren Metro (die trouwens totaal irrelevant is) en zit je je stierlijk te vervelen, het is het niet waard! De kans dat je één of andere overdragelijke, exotische ziekte opdoet is net iets te groot. Je hebt geen idee wat die treinvloer te verduren krijgt: gemorste dranken, schimmel voedsel (denk ik), schoenzolen met verdacht substanties, pubers, … . Te veel risico’s en het leven is zo dierbaar.
 • Stap nooit op de bus/trein zonder eerst een tas koffie naar binnen te kappen. Je moet helder kunnen denken en snel kunnen reageren eens je je deur uitstapt want de ochtendspits is moordend, Survival of the fittest geldt hier als geen ander. Spurten om je trein te halen, ellebogen gebruiken om toch op die bus te geraken, tegen de massa inlopen, rationeel handelen als je trein afgelast wordt, … . Dit lukt niet als de slaap nog in je ogen hangt. Cafeïne is de boodschap jongens!
 • Neem nooit een tram/bus die ‘al dan niet net op tijd toekomt in het station’. Geen enkele tram/bus rijdt (altijd) stipt, GEEN ENKELE. Zelf Moeder Theresa, met haar sloten karma, weet beter en neemt een bus vroeger. Niets zo vreselijk als kapot van de stress op de trein moeten stappen.
 • Boeken zullen je leven redden, of je nu 10 minuten moet treinen of 45 minuten. Ze zijn magisch, ze beschermen je tegen al het kwaad in de wereld: verveling, storend sociaal gedrag, verplichte smalltalk, ongemakkelijke stiltes, ALLES. Stimuleer die boekenverkoop!
 • Doe jezelf (en je lichaam) een plezier en ga nooit naar het toilet op de trein.
 • Ik heb vroeger enorm gelachen met mijn oma en haar rijkelijk-met-eten-gevulde-handtas. Voor iedere gelegenheid had ze een klein lunchpakket mee, WO III of niet mijn omaatje was op alles voorbereid. Ik moet nu wel toegeven dat het eigenlijk nog niet zo een slecht idee is, zo je tas volproppen met verantwoord goeds. Als je 12u van huis weg bent, dan durf je als eens honger te hebben. En stadionvoedsel is belachelijk duur en belachelijke wansmakelijk. Dus mijn volgende tip: voorzie altijd een klein voedselpakket. Je zal me dankbaar zijn als je ooit eens een nacht op de trein moet spenderen omdat er een kabel gesprongen is.
 • En mijn laatste tip: wees vooral lief voor je mede-pendelaar. Zeker voor diegene die naar Brussel moeten sporen. Brussel is echt kak.
  Maar uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje, de mens naast u heeft waarschijnlijk ook net iets te weinig geslapen en net iets te veel gezaag aan zijn hoofd.  Spaar die irrationele woede voor iets compleet nutteloos, je weet wel, zoals die NVA-filmpjes op facebook of Steven Defour (#theskyisthelimit).
  En hé,  als een half litertje Cara Pils voorkomt dat je je medereiziger uitmoordt, hé, gewoon doen joh. No judgement here.

Prettige reis nog

i-choo-choo-choose-you_1391380302

8 gedachtes over “Trainspotting

 1. hihi die kaart gaf Lisa in The Simpsons voor Valentines Day aan de nerd van de klas om hem te plezieren, waarop hij haar meteen begon te stalken met liefdesverklaringen en uitstapjes!

 2. Persoonlijk ben ik meer #teamolga maar Steven Dufour zijn uitspraken kunnen ook tellen. #ikzetallemaallatijnsespreukentattooswantdanlijkikzoveelcooler

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s